Virágméz


A virágmézet a méhek a virágokban, esetleg a levélhónaljakban termelt nektárból készítik. Így tehát kijelenthető, hogy a virágméz a méhektől és a természettől kapott egyfajta különleges ajándék az ember számára. Már évezredek óta része az életünknek, hiszen nem csak az ételek ízesítésére, de egészségünk megvédésére is kiváló és népszerű élelmiszer. A virágméz tulajdonképpen vegyes virágokból előállított méz, amelyek egyaránt lehetnek értékes mezei virágok és gyógynövények is. Emiatt rendkívül egyedi, minden vidéki területen, évente változik az összetétele. Sokféle növény az alapja, és a színe, valamint az íze pont ettől a sokszínűségtől függ. Ha például gyümölcsfák és a szolidágó, vagy más néven aranyvessző nektárja keveredik, akkor halványbarnás terméket kapunk, lágy, de ízletes ízvilággal.

Színe a világosbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjedhet, a virágméz egyedülálló íz- és aromakombinációval rendelkezik, ez pedig a különböző virágok nektárjából nyert különböző tulajdonságoknak köszönhető.


Sok virágméz létezik: napraforgóméz, akácméz, orgonaméz...

A legfontosabb virágmézfajták Magyarországon:

 • Vegyes virágméz: ha a mézben egyik növényfaj virágpora sincs túlsúlyban, akkor a méz vegyes virágméz. Színe, íze az összetevőktől függ.
 • Repceméz: a repceméz gyorsan kristályosodik, színe fehér vagy elefántcsontszín. Íze karakteres.
 • Akácméz: világos-aranysárga, sokáig folyékony marad. Íze enyhe, kellemes.
 • Napraforgóméz: világossárga-narancssárga, gyorsan kristályosodó. Íze erőteljes, jellegzetes.
 • Hársméz: világoszöld, néha sárga. Nagyon édes, gyümölcsös, enyhén mentás. Lázcsillapításra, meghűlésre, nyugtatásra alkalmas.
 • Szelídgesztenyeméz: vörösesbarna, hónapokig folyékony. Íze erőteljes. Jó hatású a szív- és érrendszerre. Mivel Magyarországon kevesen ültetnek gesztenyét, ezért ez a méz egyre ritkábbá válik.
 • Facéliaméz: fehér-világos bézs színű. Gyengéd, jellegzetes aromájú.
 • Levendulaméz: erősen levendula aromájú. A tihanyi apátság a fő termelő Magyarországon.

További fontos mézfajták:

 • Eukaliptuszméz: erősen fűszeres, meghűlés kezelésére használt méz.
 • Kakukkfűméz: erősen aromás.
 • Hangaméz: erős aromájú, zselészerű, darás, nagy víztartalma ellenére nehezen folyó.


A legtöbb virágméz hat héten belül bekristályosodik, ami nem jelenti azt, hogy ehetetlenné vált, vagy megcukrozták. Egy ismert kivétel a magyar piac fő kedvence, az akácméz, ami tisztán akár évekig, évtizedekig is folyékony marad.
A virágméz illóolajokban és ásványi anyagokban a leggazdagabb mézfajta, de gazdag vitaminokban és antioxidánsokban is, ennek köszönhetően pedig az immunrendszerünk erősödik, a szervezetünk pedig egészséges marad, ha sok virágmézet fogyasztunk. Magas cukortartalma miatt baktériumölő hatása is ismert, de antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt segíti a sebek gyógyulását és a légúti fertőzések kezelését, illetve égett bőrfelületek kezeléséhez is kiváló.

Naponta 2-3 evőkanál virágméz elfogyasztása kedvezőleg hat a szervezetünkre, kávék, teák ízesítésére is javasolt, de használható sütéshez és főzéshez is. Önmagában fogyasztva pedig gyógyító hatással bír.

 

Ez az írás eredetileg a Méz Világa magazinban jelent meg, IDE kattintva még többet olvashatsz a mézről.

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: aranyvessző, forrás: pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....