Nők a méhekért


Sokan tudják, hogy Angelina Jolie nemcsak gyönyörű, és tehetséges, de elhivatott humanitárius is. Rengeteget tett és a mai napig tesz azért, hogy világunk jobb hely legyen. A közelmúltban részt vett a Women for Bees (Nők a méhekért) nevű innovatív projektben, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a nők számára a méhészkedésre. Ezzel a kampánnyal egyszerre segít megmenteni a méheket és munkahelyeket is teremt a nőknek. Jolie rendszeresen hangoztatja, hogy a méhek létfontosságúak életünkben és környezetünkben, és hogy a nőknek egy olyan készség megtanítása, mint a méhészkedés, a közösség hasznára válik. Jolie tisztában van azzal, hogy a méhek nélkülözhetetlenek élelmiszerellátásunk szempontjából is, s az, ha a nőket ezeknek a fontos beporzóknak a védelmére képezik ki, azzal mindannyian csak nyerhetünk. Az életünket fenntartó beporzók védelme egy hatalmas kihívás napjainkban. A becslések szerint nagyjából 20 000 méhfajról beszélünk, ebből 4000 őshonos az Egyesült Államokban. 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint négy élelmiszernövényből három – és a világ mezőgazdasági területeinek több mint egyharmada – részben a beporzóktól függ. Nemcsak gyümölcsök, diófélék és zöldségek léte függ tőlük, de a méhek beporozzák a tehenek által fogyasztott lucernát is. Az Amerikai Méhészeti Szövetség szerint a mézelő méhek önmagukban 20 milliárd dolláros növénytermesztést tesznek lehetővé csak az Egyesült Államokban; ez világszerte jóval több, mint 200 milliárd dollár.

A méhpopuláció veszélyben van, de ez egy olyan probléma a világban, ami megoldható, véli Angelina Jolie. A klímaváltozás, a vegyszerek túlzott használata, és a méhek természetes élőhelyeinek csökkenése nem kedveznek a faj fennmaradásának. Az éghajlatváltozásnak köszönhetően például már több őshonos méhfaj került fel a veszélyeztetett fajok listájára.

Néhány szervezet összefogva egy ötéves tervben látja a megoldást. Kezdeményezésüket Women for Bees, vagyik Nők a méhekért-nek nevezték el. Tagjai pedig az UNESCO, az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális részlege, valamint a Guerlain francia kozmetikai ház. Ez utóbbi például kétmillió dollárral járult hozzá ahhoz, hogy 50 nőt kiképezzenek méhésznek. A képzés 25 UNESCO által kijelölt bioszféra-rezervátumban zajlik. A Guerlain úgy véli, hogy a nők 2025-ig 2500 őshonos méhkast fognak építeni, ezzel 125 millió méhet védenek meg. 2021-ben Bulgáriából, Kambodzsából, Kínából, Etiópiából, Franciaországból, Oroszországból, Ruandából és Szlovéniából származó nők képzését vállalták el, 2022-ben pedig Peruból, Indonéziából és más országokból is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

 

 

A fotó forrása: Topp-digital-Foto / Pixabay

 

A program kiemelt célja a helyi méhészeti gyakorlatok változatosságának, sokszínűségének kiemelése és a különböző kultúrák bevált gyakorlatainak, szokásainak az egymással való megosztása. A kínai Xishuangbanna bioszféra-rezervátumban például a helyiek tehéntrágyával lezárt, kidőlt fákból készült rönk-kaptárakat használnak a méhek védelmére télen. A kambodzsai Tonle Sap bioszféra-rezervátumban a méhészek ferde ágakon nevelnek méhkolóniákat, amelyek megkönnyítik a méz begyűjtését, így kisebb a valószínűsége, hogy a méhek elpusztulnak. Az UNESCO tisztviselői kijelentették, hogy a Nők a méhekért program keretében sem kolóniákat, sem királynőket nem importálnak, mivel így az őshonos méhek a saját területükön, országukban maradhatnak, és kevesebb lesz az esélye a betegségek terjesztésének is.

Angelina Jolie szokatlan tapasztalatokkal érkezett új szerepkörébe. Az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának különmegbízottjaként az elmúlt 20 évben közel 60 ENSZ-misszióban vett részt, amelyek háborús övezetekben és menekülttáborokban zajlottak. 2003-ban létrehozott egy természetvédelmi és közösségfejlesztési alapítványt, amelyet legidősebb gyermekéről, Maddoxról neveztek el, s amit egy védett régióban, Kambodzsa északnyugati részén működtetnek. Az alapítvány többek között a háborús taposóaknák eltávolításán, a vadon élő állatok orvvadászainak erdőőrökké való átképzésén, valamint a nemek közötti egyenlőség előmozdításán dolgozik, de mostanra már méhészeket is képeznek. Jolie csatlakozott az első tíz Nők a méhekért csoporthoz, akik részt vehettek a Provence-i Francia Obszervatórium szakértői által vezetett, 30 napos gyorsított képzésen, amely végeredményeként méhészeti képesítést szereztek.


A fotó forrása: U.S. Department of State, Egyesült Államok, wikipedia


​Angelina Jolie nagyon hasznosnak tartja, hogy ahelyett, hogy beletörődnénk, hogy kihaltak bizonyos méhfajok, az emberek és szervezetek többsége mostanra már megoldásokon töri a fejét. Tudatosan használják a vegyszereket és óvatosabbak az erdőirtásokkal kapcsolatban is. De vannak olyan dolgok, amiket bárki megtehet, és ehhez még földdel sem kell rendelkeznünk, elég csupán eldönteni, hogy részt szeretnénk venni a megoldásban. Hiszen ahogy a filmsztár mondta: „Az az izgalmas, hogy megoldásokkal [és] a nők megélhetési lehetőségeinek növelésével közeledünk a problémához.” A színésznő szerint a legtöbben nem tudjuk, milyen károkat okozunk. Sokan csak a napjukat akarják túlélni, jót akarnak tenni és nem pusztítók akarnak lenni. Viszont nincs meg az a tudásuk, hogy mit vásároljanak, mit használjanak. Jolie ezért döntött úgy, hogy segít ebben, hiszen az ő hangját könnyebben meghallják az emberek. Hat gyermekes anyukaként ráadásul azzal is tisztában van, hogy a mai fiatalok mennyire tudatosan gondolkodnak és tudatában vannak azoknak a problémáknak, amelyekkel szembe kell nézniük a világban. Mégis nehezen tudnak jól dönteni, hiszen sok minden befolyásolhatja őket. Tehát nagyon fontos, hogy egyszerűvé tegyük számukra a döntést, és egy jó döntéssel a méheket is megvédhetjük. Van néhány egyszerű módszer, amelyet mindannyian meg tudunk valósítani és ráadásul ezzel még segítünk is – például, ha őshonos növényzetet ültetünk, és nem használunk káros vegyszereket saját udvarunkban és kertjeinkben.

A Nők a méhekért projekt bemutatása során Jolie kiemelte azt is, hogy azért választottak nőket képzésre, mert a nők rendkívül tehetségesek a világ minden táján, de vannak országok, ahol nincs számukra lehetőség. Viszont szomjaznak a tudásra, ráadásul remek üzleti ösztöneik vannak, s náluk jobban senki nem tudja átadni a megszerzett tudást másoknak. Ezért aztán ez a project nemcsak arról szól, hogy a nők tanulhassanak, elsajátítsák, hogyan lehetnek a legjobb méhészek, és ismereteket szerezzenek arról, hogyan tudnak valami olyat létrehozni, amit aztán el tudnak adni, hanem főként az volt a cél, hogy mások is tanulhassanak olyan nőktől szerte a világon, akiknek különböző tapasztalataik vannak. Amikor egy nő elsajátít egy képességet, más nőket, férfiakat és gyermekeit is inspirálja a tudásra, és örömmel adja át megszerzett ismereteit.

Az első képzés Dél-Franciaországban volt, és Angelina Jolie is elvégezte a tanfolyamot. Otthon a kertjében sok vadvirágot tart, ezzel örömet szerezve a méheknek, akik véleménye szerint nagyon boldogok.

 

 

Forrás:

nationalgeographic.com

Felső kép: ASSOCIATED PRESS/East News

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....