Néhány szó a méhszúrásról

Néhány szó a méhszúrásról


Egy csípéssel 0,1 mg méreg jut az ellenség testébe, de a méh csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát.

A legtöbb méhfaj fegyvere a fullánk. Vannak fullánktalan méhek is, amelyek rágóikkal harcolnak. A dolgozók fullánkján számos apró, visszafelé hajló horog van; ez beleszakad az elasztikus bőrbe, így a dolgozó elpusztul, miután a fullánkját használva, emlőst szúr meg, ellenben ha kitinen hatol át, akkor vissza tudja húzni a fullánkját (például: viaszmoly testéből). A méhanya vissza tudja húzni a fullánkját emlős bőréből is, mert fullánkján csak 3-5, szemben a munkásméh fullánkjával, amin 21-25 visszahajló horog van. Ez gondoskodik arról, hogy a fullánk bentmaradjon a megszúrt emlős bőrében, és a méregmirigyekkel együtt kiszakadjon a méhből. Ekkor a méregmirigyet körbevevő izmokat az idegek mozgatni kezdik. Ez belepumpálja az „áldozat” bőrébe a méreghólyag tartalmát. A magyar köznyelv számos más nyelvtől eltérően csípésnek nevezi a folyamatot, habár tulajdonképpen szúrásról van szó, amit a tudományos és a méhésznyelv így is nevez. A fullánk tulajdonképpen módosult tojócső, mely eredeti funkcióját elvesztette. Az anya csak rajzás közeli állapotban használja. A fullánk behatolásával egyidejűleg riasztó feromon szabadul fel, ami arra készteti az arra járó vagy repülő többi méhet is, hogy fullánkját az adott ellenségbe szúrja, lehetőleg az előző csípés közelében, mivel ott érződik a legerősebben a feromon szaga. Egy csípéssel 0,1 mg méreg jut az ellenség testébe. A méhészek füsttel szokták megelőzni a szúrást, amikor kaptárt bontanak.

Méhek közelében a szúrás esélye csökkenthető nyugodt, lassú mozgással. Csak akkor szúrnak, ha magukat vagy családjukat veszélyben érzik. A saját pusztulását érző méh is visszatámad; ezért nem ajánlott leütni, elpusztítani, különösen a kaptárak környékén nem, mert a feromon hatására a többi méh is segítségére siet. A virágport és nektárt gyűjtő méhek néhány különösen ideges fajtától eltekintve nem agresszívak. A méh nyugodtságára utal, ha nyugodtan zümmög, és lassan száll virágról virágra. Ha viszont idegesen cikázik, és magas hangon zümmög, akkor jobb lesz visszavonulni. Egyébként, még ha az ember orrára is száll, akkor is inkább csak körülnéz, és nem fog támadni.


A fotó forrása: Waugsberg / wikipedia


Ha a szobában egy méhet el akarunk kapni, akkor nem szabad utána kapni, mert azt támadásnak tekinti. Azonban, ha lassan megközelítjük, akkor ránk mászik. Hogyha idegeskedni kezd, akkor egy időre meg kell állni, mielőtt még kivinnénk. Az ablakon mászó méh megfogható gyufásskatulyával vagy üvegpohárral is. A skatulyát kihúzva rátesszük a rovarra, majd lassan rátoljuk a skatulya külsejét. Az üvegpoharat rátesszük, majd alátolunk egy papírt. Ezután kivihetjük és kiengedhetjük.

A rajban levő méhek ritkán szúrnak, ezért a rajt még azok is megközelíthetik, akik nem értenek a méhészkedéshez. Ha a szemlélő túl sokáig marad a raj közelében, akkor a raj egy része rátelepszik. A legjobb, ha méhészt hívnak. Ha nem ismernek méhészt a környéken, akkor hívhatják a tűzoltókat, ők tudnak méhészt hívni.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: Eduardo Gorghetto / Pexels

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

A mézet termelő méhfaj
Méh cikkek, Méhekről
A háziméh megporzó tevékenysége miatt az egyik legfontosabb haszonállattá vált.
Chris Hemsworth és a méhek
Méhvédelem, Hírességek a méhekért
Chris Hemsworth szeret méhészkedni a birtokán, és a méheket védőruha nélkül közelíti meg.
A melegebb éghajlatot kedvelő liliomfa
Növényvilág, Ajánlott növények
Mivel kialakulásukkor a méhek még nem jelentek meg, a valódi liliomfákat bogarak porozzák be.
Mire jó a méhviasz?
Méz Világa, Mézes extra
A méhviaszt már az ősember is alkalmazta, de vajon mire lehet még felhasználni? Írásomból kiderül.
A virághoz hűséges háziméh
Növényvilág, Méhbarát növények
A legtöbb beporzó rovar hamar kiválasztja, hogy melyik virágszínt és formát részesíti előnyben.
Ez itt a te INGYENES reklámhelyed
Méhészet, Magyar termelők / méhészek
Népszerűsítsd mézes termékeidet, vállalkozásodat, üzletedet nálunk! Részletekért kattints a képre!
A nektárral IS táplálkozó madarak
Beporzók, Madarak
A nektárral táplálkozó madarak a táplálékul szolgáló növény megporzásában játszanak nélkülözhetetlen szerepet.
Magányosan élő méhek, 6. rész
Szorgos méh, Egyéb szorgos méh
Magányosan élő, nagy méretű, de egyáltalán nem agresszív méhfajta a KÉK FADONGÓ.
A virágokat látogató zengőlégy
Beporzók, Zengőlegyek
A zengőlegyek virágokat látogatnak, és azokon nektárral és virágporral táplálkoznak.

További cikkek »

 

....