Mire és mibe jó a méz?

Mire és mibe jó a méz?


Kitűnő ízesítő és édesítőszer, teákba, gyógyteákba, sütemények, cukorkák készítéséhez, kenyérre feltétnek is használják. Tápértéke 1350-1450 kJ/100g. Glikémiás indexe fajtától függően 31 és 78 közötti.

Jó házi szere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak. A természetes antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak (4-6 között, leggyakrabban 5,5 pH), valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását. Kedvezően hat az izomzat, a szív és az emésztő szervrendszer működésére. Segít beállítani a vérnyomást: az alacsonyt emeli, a magast csökkenti. Gyógyító hatású légúti- és májbetegségekben is.

Az orvostudomány a többi méhészeti termékkel együtt az apiterápia részeként használja. A magyar törvények szerint egy élelmiszeren nem jelölhető olyan gyógyhatás, amivel az nem rendelkezik.

Enyhén gyulladásgátló, gyorsítja a helyi duzzanat, a fájdalom és bőrpír eltűnését. Támogatja a fibroblasztok növekedését, így a sebek egyenletesebben gyógyulhatnak, és kevésbé hegesednek. Baktériumölő hatása miatt sebekre is kenik; a sebről eltünteti az elhalt szöveteket. A baktériumölő hatás jelentős részben a hidrogén-peroxidnak köszönhető, ami azonban csak alárendelt szerephez jut a keverékben. Egyes kísérleti eredmények szerint a gyulladásgátló hatás a mézben jelen levő polifenoloknak és a flavonoknak köszönhető. Emellett további hatóanyagokat is kutatnak, amelyek például a meticillinrezisztens sztafilokokkuszok és a vancomycinrezisztens enterokokkuszok ellen is hatékonyak.

A sebek kezelésében egyre fontosabbak bizonyos speciális mézfajták.

2005 augusztusában Európa-szerte terjesztettek egy Medihoney nevű sebkezelő készítményt. Ez különféle Leptospermum-fajok mézének keveréke volt, emellett glükóz-oxidázt tartalmazott. A keveréket sugárzással csíramentesítették.

Több ezer éve ismert, és újabb felmérések szerint is a méz fogyasztása segíti a lábadozók gyógyulását, segíti az emésztést (szabályozza a bél baktériumflóráját) és a gyermekek növekedését. Elősegíti az ásványi sók, főleg a kalcium és magnézium beépülését a szervezetbe. Nem borítja fel a sejtek metabolizmusát. A szív- és érrendszeri betegségek esetén is jót tesz.

A méz a maga természetes állapotában vagy üvegezve is tartalmazhat különféle szennyeződéseket, ezért a klinikai gyógyászatban használt mézet gamma-sugárzással sterilizálják. Ez meghagyja a méz enzimjeinek működőképességét, amit a forralás tönkretenne.


Különböző mézitalok, balról jobbra: met és bärenfang; elöl egy üveg virágpor;a fotó forrása: mueritz (Thomas Kohler) / flickr, wikipedia


Jellegzetes íze és magas cukortartalma miatt a mézet az italgyártásban is sok helyen felhasználják. A méz egyrészt ízesítő és édesítőszer, másrészt cukortartalma az alkoholos erjesztés alapanyaga.

 

Erjesztett italok:

 • Mézbor
 • Mézsör
 • Medovina és gvirc, horvát borszerű specialitások
 • Medovucha, orosz bogyókból és mézből erjesztett borszerű ital
 • Met, klasszikus mézbor
 • Tej, etióp borszerű ital mézből erjesztve
 • chouchenn, breton mézbor

 

A méz, mint ízesítő- és édesítőszer:

 • Bärenfang, Kelet-Poroszországból származó likőr
 • Krupnik, édes méz-vodka-likőr Lengyelországból és Litvániából
 • Mulsum, ókori római borkészítmény
 • Ronmiel, vízzel és mézzel készült rum a Kanári-szigetekről

 

Ez az írás eredetileg a Méz Világa magazinban jelent meg, IDE kattintva még többet olvashatsz a mézről.

 

Forrás:

Wikipedia

Felső kép: congerdesign / pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....