Méhfarm a bolygó megmentéséért

Méhfarm a bolygó megmentéséért


Az elmúlt évtizedben a farmerek és a tudósok is felfigyeltek a méhállomány drasztikus csökkenésére. Csak az Egyesült Államokban 44%-os visszaesést mértek 2015 és 2016 között, de kiderült az is, hogy a dolgozó méhek száma 90%-kal csökkent 1962 óta, sőt az elmúlt ötven évben nem volt ennyire kevés méhkas az országban, mint napjainkban. Az amerikai Natural Resources Defense Council, vagyis a Nemzeti Erőforrás-védelmi Bizottság (NRDC) „KOLÓNIA-ÖSSZEOMLÁSI RENDELLENESSÉG” néven határozta meg a méhek tömeges eltűnésének problémáját. Habár a méhek kihalásának pontos okait még mindig kutatják, de az szinte biztos, hogy a klímaváltozás, a növényvédő szerek használata, a méhek természetes élőhelyeinek csökkentése, illetve más környezetpusztító tevékenységek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elveszítsük ezeket az apró kis lényeket, amelyek kihalása súlyos veszélyt jelenthet mind a természetre, mind az emberiségre nézve.


Morgan Freeman 500 000 négyzetméteres farmját méhrezervátummá alakította, hogy megmentse a bolygót

Szerencsére időnként vannak olyanok, akik nem akarnak csendben maradni, hanem harcolnak egy-egy jó ügyért, vagyis mindent megtesznek azért, hogy például a méhek túléljenek. A híres színész, Morgan Freeman egyike ezeknek az embereknek. A nemzetközi sikereket elért filmsztár és filmrendező munkásságáért milliók rajonganak világszerte, a Méhek Világa magazinon mégsem ezért írok róla. Egy korábbi tette miatt vagyok hálás neki, s lehetünk is mindannyian, mivel ő tényleg rengeteget tett a méhekért. Saját farmjára –, amely nem kevesebb, mint 50 hektár – 26 méhkast importált az amerikai Arkansas államból azért, hogy megóvja az apró beporzókat. Morgan Freeman ugyanis úgy próbálja megállítani a méhállomány csökkenését, hogy Mississippiben lévő, 500 000 négyzetméteres farmját igazi méhparadicsommá alakította át. Nézzük a részleteket!

 

A fotó forrása: Luis Guerra / The Grosby Group / EAST NEWS, © Depositphotos.com

 

Morgan Freeman 2014-ben kezdett érdeklődni a méhészet iránt, egy Egyesült Államokban bekövetkező tömeges méhpusztulás után. Kezdetben csak hobbi szinten végezte a tevékenységet. Azóta a színész több mint 26 méhkaptárt importált a farmra, amit rengeteg virágzó növénnyel, lóherével, magnólia fákkal, gyümölcsfákkal, liliomfákkal és levendulákkal tett otthonossá a méhek számára. Habár saját kertészt alkalmaz, aki az ültetvényről gondoskodik, a filmsztár mégis ugyanúgy kiveszi a részét a munkából. Szereti etetni a méheket, ilyenkor 2:1 arányban kevert cukros-vizes oldatot ad nekik, s a feladat elvégzéséhez nem visel védőfelszerelést, hiszen úgy gondolja, „miért is szurkálnák meg a kezet, ami enni ad nekik”.

 

A fotó forrása: Depositphotos.com

 

Morgan Freeman csatlakozott a méhek megmentését támogató globális mozgalomhoz is, és minden alkalommal, amikor lehetősége van rá, felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a méhek védelme, hiszen a méhek a földi növényfejlődés alappillérei, és hogy mindenki tehet azért, hogy életben maradjanak. „A földön összehangolt együttműködés zajlik a méhek megmentéséért… Nem értjük meg, hogy ők adják az alapját bolygónkon a növényzet fennmaradásának” – mondta egy korábbi interjújában.

 

A fotó forrása: Jason Smith / Everett Collection/East News

 

Miért olyan fontos, hogy megvédjük a méheket?

A fotó forrása: texasbeeworks / Instagram

 

A beporzás kb. 80%-át a vadon élő és a háziasított méhek végzik a világon. Képzeld csak el: egyetlen méhcsalád körülbelül 300 millió virágot képes beporozni egyetlen nap alatt. A méhek porozzák be az általunk fogyasztott gyümölcsök, diófélék és zöldségek nagy részét. Ha ezek a szorgalmas rovarok eltűnnek földünkről, akkor kedvenc zöldségeink, gyümölcseink, de még a haszonállataink etetésére használt takarmánynövények is velük halnak ki, hiszen nem lesz, aki beporozza őket. Ha nem óvjuk meg a méheket, azzal magunkat is a kihalás szélére sodorjuk. A méhek rendkívül fontos szerepet töltenek be az ökoszisztéma fenntartásában – ha számuk megfogyatkozik, annak súlyos következményei lesznek. A klímaváltozás, a vegyszerek túlzott használata, és a méhek természetes élőhelyeinek csökkenése miatt a méhpopuláció egyre kevesebb lesz. Itt az ideje annak, hogy cselekedjünk –egyénileg és összefogással is.

 

Mindannyian tehetünk azért, hogy megmentsük ezeket az értékes rovarokat

A fotó forrása: texasbeeworks / Instagram

 

Gyakran hallani olyanról, hogy emberek, csoportok aláírást gyűjtenek, esetleg tüntetnek a méhekre is veszélyes rovarirtó szerek betiltásáért. Bizony, ez a legfontosabb feladatunk, ha meg akarjuk védeni a méheket: hagyjunk fel a méhek számára ártalmas növényvédő szerek használatával. Ezen kívül is tehetünk apró lépéseket, hogy megvédjük őket. Például nagy segítség lehet, ha olyan növényeket ültetünk udvarainkba, kertjeinkbe, melyeket a méhek nagyon szeretnek, mint a kasvirág, a kerti sáfrány, más néven krókusz, a jácint, vagy a körömvirág.

Egy innovatív ötlet azt javasolja, hogy helyezzünk el kertünkben, vagy udvarunkon egy úgynevezett méh-tégla nevű kis építményt, ami lakhelyként szolgálhat a méheknek. Ez nem csak rendkívül kreatív megoldás, de akár szórakoztató tevékenység is lehet, ha te magad készíted el. Megosztok egy videót, ahol segítséget kapsz ahhoz, hogy ezt hogy valósíthatod meg. A videót ITT találod.

 

 

Forrás:

brightside.me

youtube

Felső kép: Morgan Freeman a Solos című sorozatban / imdb

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....