Méhek és mézek


Úgy döntöttünk, két magazint készítünk hasonló témában. Miért volt erre szükség? Elkészítettünk egy mézes magazint csak úgy kedvtelésből, és szerkesztés alatt jöttünk rá, hogy a méheknek sokkal nagyobb szerepe van világunkban, mint ahogy mi azt hittük. Nem szerettük volna elvonni a figyelmet a méhekről azzal, hogy nagyjából 90%-ban a mézről esik szó. Hiszen ők azok a kis élőlények, akik a legtöbb munkát vállalják a méz előállításában, de talán még nagyobb befolyásuk van bolygónk szépségére. Ezért úgy döntöttünk, hogy a MÉZ VILÁGA magazin mellé készítünk egy testvér magazint is, MÉHEK VILÁGA néven, így igazából mindenki jól jár.


Mi a különbség a két magazin között?

  • A MÉZ VILÁGA az, ami kb. 90%-ban a mézről szól. Elmondjuk, milyen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat találhatunk a mézben; hogyan tudjuk feldolgozni és eladni. Eláruljuk, milyen egészségügyi kockázatokkal nézhetünk szembe méz fogyasztásakor, és hogyan vehető észre az, ha hamis mézzel van dolgunk. Megismerjük az összes méhészeti terméket, és mézes sütemények receptjét is megosztjuk az oldalon. S persze még sok más információ is közlésre kerül.
 

Az ember már a kőkorban is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépesmézet gyűjtögető embert, mézvadászt ábrázol. Az így megszerzett méz volt akkoriban az egyetlen édesítőszer. Csalétekként is használták medvevadászathoz. A tervezett mézelvétellel járó méhészkedés első nyomai Anatóliából mutathatók ki a Kr. e. 7. évezredből. A Kr. e. 3000-es évektől kezdve a méz sírmelléklet volt. Az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának tartották. Egy vödör méznek ugyanakkora volt az értéke, mint egy szamárnak.

Az ókori egyiptomiak voltak az első nagy méztermelők. Amellett, hogy mézzel ízesítették édességeiket és süteményeiket, a mumifikálás során is alkalmazták jó konzerváló képessége miatt. A méz a halottkultuszban más szerepet is kapott: több ezer éves sírokból a halott számára kitett mézes edények is előkerültek és az edények tartalma a jó lezárásnak köszönhetően még fogyasztásra alkalmas állapotban volt. Emellett az egyiptomiak fejlett orvostudományukban is alkalmaztak mézet: nemcsak sebfertőtlenítés, fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából kenőcsöket, hanem hatékony fogamzásgátlókat is készítettek belőle. Az egyiptomi orvostudományt összefoglaló görög tudós, Hippokratész mézkenőcsöt ajánlott lázcsillapításra és mézes vizet az atléták teljesítőképességének növelésére.

Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Szent Ágoston szerint a méz Isten gyengédségét és jóakaratát jelzi.

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek.

 
  • A MÉHEK VILÁGA a fenti magazinnal ellentétben 90%-ban a méhekről szól. Ezen az oldalon elmondjuk, miért a méh a világ legfontosabb élőlénye, és különlegesen szép méhfajtákkal is megismertetjük az Olvasót. Kiderül, kik azok a hírességek, akik rengeteget dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a méhek kihalását. Eláruljuk, hogy a méheken kívül kik felelnek még a virágok beporzásáért. Sok más érdekességről is szó esik az oldalon.


A szakértők megerősítették, hogy a méh a világ legfontosabb élőlénye, hiszen nem csak a mézet köszönhetjük neki, hanem azt is, hogy egy gyönyörű, élhető bolygón élhetünk. Nézd csak meg az alábbi képet. Az elsőn így néz ki földünk jelenleg – a méheknek köszönhetően, a másodikon pedig egy méhek nélküli világ mutatkozik meg. Ugye jól látható a különbség?


A fotó forrása: tuku / Pixabay,  icon0.com / Pexels; BRIGHTSIDE.ME


A méhek általi beporzás tartja fenn a virágzó növények genetikai sokféleségét. Egy olyan ökoszisztémában, ahol jelen vannak ezek a szorgalmas, apró lények, a dolgok természetes módon működnek, minden emberi beavatkozás szükségessége nélkül. A méhek eltűnése az egész ökoszisztémát megrengeti, hisz nem csak a növények beporzásában, de a kétéltűek, hüllők, madarak táplálkozásában is kulcsfontosságú szerepet játszanak. Így tehát nemcsak a virág-, a gyümölcs- és a zöldségtermesztésnek kedvez a méhek munkája, hanem segíti más fajok létét is.

A méh a világ legfontosabb élőlénye napjainkban. Jóval fontosabb szerepet tölt be társadalmunkban, mint korábban valaha. S a legnagyobb veszélyben van...a kihalásával pedig mindannyiunkat veszély fenyeget. A MÉHEK VILÁGA magazinnal mi elsődlegesen őket szeretnénk támogatni, a méhek munkáját kívánjuk megismerni, és azokat az ízletes finomságokat, amiket szorgalommal és kitartó, kemény munkával előállítanak.


A két magazin EGYÜTT ad ki egy egészet, ezért érdemes mindkettőt látogatni.

Itt érhető el a MÉZ VILÁGA; kattints ide!

Itt érhető el a MÉHEK VILÁGA; kattints ide!

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

Ez itt a te INGYENES reklámhelyed
Méhészet, Magyar termelők / méhészek
Népszerűsítsd mézes termékeidet, vállalkozásodat, üzletedet nálunk! Részletekért kattints a képre!
Ez itt a te INGYENES reklámhelyed!
Méhészet, Magyar termelők / méhészek
Népszerűsítsd mézes termékeidet, vállalkozásodat, üzletedet nálunk! Részletekért kattints a képre!
A beporzásban is résztvevő denevérek
Beporzók, Denevérek
A denevérek 67 növénycsaládnak a kizárólagos beporzói, illetve magjainak széthordói.
A melegebb éghajlatot kedvelő liliomfa
Növényvilág, Ajánlott növények
Mivel kialakulásukkor a méhek még nem jelentek meg, a valódi liliomfákat bogarak porozzák be.
ORSZÁGOS PROGRAM-VADÁSZAT INDUL!
Programok, Rendezvények
Mi nem méhekre vadászunk, hanem programokra. Van egy jó programod? Tájékoztass minket, ha hallottál egy mézes - m ...
Lépesméz
Méz Világa, Méz fajták
A lépesméz a viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz.
Milyen veszélyek leselkednek a méhekre?
Méh cikkek, Információk
A méheknek nemcsak a finom mézet köszönhetjük, hanem befolyással bírnak bolygónk szépségére is.
Ez itt a te INGYENES reklámhelyed
Méhészet, Magyar termelők / méhészek
Népszerűsítsd mézes termékeidet, vállalkozásodat, üzletedet nálunk! Részletekért kattints a képre!
Vonzza a méheket a jácint
Növényvilág, Ajánlott növények
A gyönyörű jácint nemcsak a kert dísze lehet, de cserépbe ültetve otthonunkat is széppé és illatossá varázsolja.

További cikkek »

 

....