Lépesméz


A lépesméz a viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz. Habár Magyarországon különlegesnek számít, minden méz eredetileg lépesméz, de további felhasználás céljából a méhész kinyeri, leggyakrabban pergetéssel.

A lépesmézet többnyire nem a kaptár szokásos kereteiből vágják ki, hanem a lépet külön építtetik, hogy szép, tiszta, fehér viaszú legyen. Egyes országokban speciális műlépet lehet kapni lépesméz termelésének céljára, ami biztosítja, hogy a sejtek tiszta fehérek, szabályosak és egyenletesek legyenek. A német nyelvben külön elnevezéssel illetik a műlépes (Wabenhonig) és a műlép nélküli (Scheibenhonig) lépesmézet. Magyarországon kevesen építtetnek mézes lépet, és ők is kevésbé kiforrott módszerekkel dolgoznak. Mivel a lépesméz emberi beavatkozás nélkül készül, ezért a legtermészetesebb élelmiszerek egyikének számít.

A lépet méhviaszból a méhek készítik. Ehhez a méheknek rendes nagyságú lép nélküli keretet, építtető keretet vagy fiókot adnak. A méhek ebbe építkeznek. A keretke lécekből szegelhető össze, és összeépítve több keretke is kialakítható. Ha ez túl nagy, akkor a méhek nehezen foglalják el. Ha a gyűjtőkeretet választják, akkor vesznek egy mézkamra keretet, és azt töltik meg keretkékkel. A léputcákat vékony deszkával vagy bádoggal választják el. Egyszerűbb, ha választók nélkül teszik a többi lép közé, de ekkor lehet, hogy inkább a nagy lépeket fogják meghízlalni a méhek. Az alacsony fiókban több sorba helyezik el a keretkéket. Ha elég szoros az illesztésük, akkor a méhek nem fogják összekenni propolisszal. A keretkéket vagy gyűjtőkeretbe teszik, vagy magukat a keretkéket támasztják a mézkamra alsó szintjét áthidaló vasakra. A szoros illesztést rugós záródeszka biztosítja.

A viaszlép aranysárga színű, hatszögletű sejtekből áll, ahova a mézet a méhek elraktározzák és lefedik viasz és propolisz keverékéből álló sejtfedéllel.
A mézkamrát csak a főhordás elején nyitják meg a méhészek. A fészket egy fiókra korlátozzák, és a többi keretről is ide söprik vissza a méheket. A kaptárat alul szellőztetik, hogy ne ébredjen fel a rajzóösztön. A rajzás ellen különféle módszerekkel védekeznek. A gyűjtés vége felé a teli keretkéket elveszik, és a többit csoportosítják. Ha túl sokat várnak, akkor a méhek elkezdik a mézkamrába hordani a mézet. Szükség esetén a méhcsaládot pergetett mézzel segítik ki. Tervszerű etetéssel a pergetett méz drágább lépesmézzé dolgozható fel, azonban a méz veszít aromájából és a család részben elfogyasztja. Előnye, hogy így a termelés függetleníthető a méhlegelő szeszélyeitől.
A keretkékről levakarják vagy ledörzsölik a propoliszt, majd celofános ablakú vagy zárt papírdobozba teszik. A lépesmézet kristályosan nem lehet eladni, felolvasztani pedig kockázatos. Ezért olyan hőmérsékleten tárolják, ami nem kedvez a kristályképződésnek. A legjobb hőmérséklet a 26-29 Celsius-fok. Az amerikaiak meleg levegő áramoltatásával sűrítik a mézet, ha túl sok vizet tartalmaz. Tálaláshoz a lépet kivágják a keretkéből. Ha a lépesmézet nagy keretben építették, akkor feldarabolják. Üvegben vagy fémdobozban pergetett mézet öntenek rá, ami rövid időre 65,5 Celsius-fokra hevítenek, majd 43 Celsius-fokra hűtve öntik a lépesmézre. Egy másik csomagolási mód esetén az elmetszett sejtekből eltávolítják a mézet, majd a keretkés mézhez hasonlóan csomagolják. A hangamézet nem kell csurgatni.

 

A lépesméztől Magyarországon a következőket várják el:

  • Teljesen új építésű legyen
  • A sejtek szabályosak, méretük egyenletes legyen
  • Ne legyen benne virágporos sejt
  • A fedelezés tiszta fehér, méhtetű nyűvétől mentes legyen
  • Ne legyen propoliszos
  • A keret mérete könnyen kezelhető legyen, amit nem kell szabdalni
  • A méz világos színű legyen

A jogi szabályozás azonban nem ennyire szigorú.

 

Ez a mézfajta sokkal magasabb biológiai értékkel rendelkezik, mint más fajtája, hiszen a viasz sokféle vitamint, főleg A-vitamint és más aktív hatóanyagokat is tartalmaz. Emellett rengeteg nyomelem, ásványi anyag is megtalálható benne. Segít a gyógyításban légzőszervi megbetegedések esetén, kedvező a hatása orrdugulásnál, arc- és homloküreg gyulladásnál, emésztési zavarok esetén is.

4-5 dkg méz önmagában, vagy ízesítőként fogyasztva már kedvezőleg hat a szervezetre. Akkor fejti ki legjobban a hatását, ha a viaszdarabot is lenyeljük a mézzel.


Ez az írás eredetileg a Méz Világa magazinban jelent meg, IDE kattintva még többet olvashatsz a mézről.

 

Forrás:

wikipedia

Kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

Virágméz
Méz Világa, Méz fajták
A virágméz vegyes virágokból előállított méz, amelyek egyaránt lehetnek értékes mezei virágok és gyógynövények is.
Méhfarm a bolygó megmentéséért
Méhvédelem, Hírességek a méhekért
Morgan Freeman 500 000 négyzetméteres farmját méhrezervátummá alakította, hogy megmentse a bolygót.
Vadon élő beporzók
Beporzók, Vadméhek
A vadon élő magányos méh nem mézet készít, hanem beporoz. Most róla lesz szó.
Mire jó a méhviasz?
Méz Világa, Mézes extra
A méhviaszt már az ősember is alkalmazta, de vajon mire lehet még felhasználni? Írásomból kiderül.
A szépséges körömvirág
Növényvilág, Ajánlott növények
Gyógynövényként is ismert a méhek által szívesen látogatott virág.
Ez itt a te INGYENES reklámhelyed
Méhészet, Magyar termelők / méhészek
Népszerűsítsd mézes termékeidet, vállalkozásodat, üzletedet nálunk! Részletekért kattints a képre!
Méhekkel borította be testét a filmsztár
Méhvédelem, Hírességek a méhekért
Angelina Jolie rengeteget tesz azért, hogy világunk jobb hely legyen, egyik küldetésének tekinti a méhek megmentését.
A virághoz hűséges háziméh
Növényvilág, Méhbarát növények
A legtöbb beporzó rovar hamar kiválasztja, hogy melyik virágszínt és formát részesíti előnyben.
A méz hamisítása
Méz Világa, Mézes infó
A méz hamisításakor idegen anyagokat kevernek hozzá, hogy csökkentsék a kristályosodásra való hajlamát.

További cikkek »

 

....