Hogyan készült a MÉHÉSZ?


Richard Avedon amerikai divat- és portréfotós. Volt a Vogue magazin vezető fotósa, de dolgozott a Life magazinnak és a Harper's Bazaar-nak is. Egyik híres munkáját méhekről készítette.


Privát élet

Richard Avedon 1923. május 15-én született New York-ban, zsidó családban, de orosz származású apja, Jacob Israel Avedon a szegény sorból felküzdötte magát, és a Fifth Avenue-n megnyitotta az Avedon’s Fifth Avenue nevű sikeres ruhakiskereskedését.

Richard 1944-ben feleségül vette a banki pénztáros Dorcas Marie Nowellt, aki később Doe Avedon néven modell és színésznő lett. Kettőjük kapcsolata inspirálta a Mókás arc című zenés-táncos, romantikus film történetét. Gyermekük nem született. 1949-ben elváltak.

1951-ben házasságot kötött Evelyn Franklinnel, aki 2003. március 13-án hunyt el. Egy fiuk született, John Avedon.

Richard Avedon 2004. október 1-jén halt meg.

 

Karrier

Richardot már egész kiskora óta szenvedélyesen érdekelte a színház világa, képes volt újra és újra végignézni ugyanazt a darabot, elsődlegesen a karakterek változatos árnyalatai érdekelték.

1944-ben reklámfotósként kezdett dolgozni; tehetsége hamar megmutatkozott. 1945-től 1965-ig a Harper's Bazaar-nak készítette a felvételeket, ahol a neves festő és fotós, Lillian Bassman is támogatta a tehetséget. 1966 és 1990 között a Vogue magazin vezető fotósaként dolgozott, de megjelentek képei a Life magazinban is. 1992-től a The New Yorker fotográfusa volt. Richard Avedon mindig az újdonságot kereste, eltért a megszokottól. Modelljeit nevetve, mosolyogva, akció közben fényképezte le, kerülte az érzelemmentes pózokat. Azzal, hogy gyakran mozgásban fotózta a modelleket, sajátos atmoszférát, dinamikát teremtett.

Avedon legdrágábban eladott képe a párizsi Christie's aukciósház által elárverezett Dovima elefántokkal, Dior estélyi ruha című alkotása volt, melyért 2010-ben 841 ezer eurót fizettek. A fénykép 1955 augusztusában készült Párizsban, a Cirque d’Hiver-ben.

Olyan hírességekről készített portrét, mint Brigitte Bardot, Samuel Beckett, Björk, Marlon Brando, Charlie Chaplin, a Dalai láma, Bob Dylan, Dwight D. Eisenhower, Alfred Hitchcock, Buster Keaton, Nastassja Kinski, Malcolm X, Marilyn Monroe, Pablo Picasso, Ezra Pound, Arnold Schwarzenegger és Andy Warhol.

 

Méhész, 1981

Richard Avedon egyik leghíresebb fényképe az 1981-es MÉHÉSZ volt. Az ötlet megvalósítása előtt ő maga tett ki egy hirdetést egy méhészeti folyóiratban, ahol olyan férfit, vagy nőt keresett, aki hajlandó volt modellt állni méhekkel a testén. Ron Fischer méhész is erre a hirdetésre jelentkezett. Saját bevallása szerint mindig is vágyott arra, hogy az arcán egy méhraj gyűljön össze, mintegy szakállt alkotva, közepén a méhanyával.

Úgy beszélte meg fotós és leendő modell, hogy a kaliforniai Davisben találkoznak, Norman E. Gary otthonához közel, aki rovarokkal foglalkozott akkoriban. A terv az volt, hogy Gary is részt vesz a fotózáson, és szaktudásával segíti az egyáltalán nem veszélytelen munkát.

A farmon Avedon felakasztott egy nagy fehér papírlapot egy istálló sötét részére. A közelben körülbelül negyedmillió méh gyűlt össze, Fischer, amikor meglátta őket, beleborzongott. A "méhszakáll" létrehozásakor általában 1-2 napos méheket szoktak használni, mivel náluk még nem fejlődött ki a szúrás, de ezek a méhek felnőttek voltak. Viszont bízott Gary szaktudásában, tapasztalatában, ezért semmi problémát nem jelentett számára, hogy modellt álljon.

 

Ronald Fisher, Beekeeper, Davis, California. Forrás: The Richard Avedon Foundation/avedonfoundation.org

 

Hogyan készült a fotó?

Természetesen hiába tartózkodott a területen a rengeteg méh, valamire szükség volt, ami oda vonzotta őket a testre. Erre pedig méhanya feromont használtak. A feromonok a természetben megtalálható kémiai vegyületek, melyek megtalálhatók az állatokban és az emberekben is. Szerte az élővilágban fontos szerepük van, mint a kommunikáció legelső formái. Segítik az állatokat a területük megjelölésében, a társak felismerésében és a nemi érdeklődést is jelzik. A méhanya állkapocsmirigye anyaterméket termel. Ez a feromon jelzi, hogy a családnak anyja van, és ezzel együtt elnyomja a dolgozók petefészek-működését, így gondoskodik arról, hogy a család jól érezze magát. A méheket vonzza ez a feromon, így amikor észlelték azt, azonnal elindultak Fischer felé, aki sokáig emlékezett arra a pillanatra, amikor észrevette az irányába tartó méhrajt. „Felhőt képeztek a fejem felett” – mondta.

A fotózás másfél óráig tartott, és ez idő alatt négyszer is megcsípték a modellt a méhek. Később aztán ez a fotó is bekerült abba a kb. 180 darabos képgyűjteménybe, amely Avedon 60 éves pályafutását végigkísérte. A legtöbb képen hírességek láthatók, de a dicséretek mellett kritikák is érték a fényképészt néha kissé provokatív és egyedi felvételei láttán.

 

 

Forrás:

wikipedia

publicdelivery.org

Képek forrása: The Richard Avedon Foundation/avedonfoundation.org

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....