Egy zseniális ausztrál találmány

Egy zseniális ausztrál találmány


A híres filmszínész Chris Hemsworth osztotta meg még korábban Instagram oldalán az ausztrálok által feltalált FLOW terméket, amit ő is elégedetten használ ausztrál birtokán. Erről ITT írtam. A FLOW Hive nevű találmány egy teljesen új módszer arra, hogy a mézet kinyerjük, és ráadásul úgy lett kitalálva, hogy ne zavarjuk meg a méheket. Természetesen ez nem váltja ki a gondoskodást, ahhoz a szerkezetnek még sokat kell tanulnia, illetve további fejlesztésekre szorul. Így a méhész egyik feladata továbbra is az, hogy gondoskodjon a méhekről.

 

Itt van egy videó a szerkezetről:


 

 

A világelső Flow házikó külsejű szerkezetek forradalmasították a mézkivonási folyamatot. A gyártók élelmiszeripari műanyagból felépítették a szerkezet alapját, ami csak elsőre hangzik furcsának, de valójában a méhkaptárak műanyag alapozása egyáltalán nem újdonság.

A méhek ugyanúgy elvégzik a szokásos munkájukat, vagyis a virágok nektárjából és a levél- és pajzstetvek által kiválasztott mézharmatból gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott a garatmirigy váladékával különböző enzimekkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű viasz lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet, vagyis itt érlelik, besűrítik, végül lefedik, lepecsételik. Viszont innentől fogva a méhésznek jóval könnyebb a munkája, mert nem kell lefejtenie a mézet, hanem a szerkezet elvégzi helyette a feladatot. A méz egyszerűen belefolyik egy nagy dobozba a belső részen, majd egy csövön keresztül az üvegbe.

A méz útját egy átlátszó üvegkereten, és egy oldalt található megfigyelőablakon keresztül tudjuk követni, így nem szükséges levenni a fedőt, hogy ellenőrizni tudjuk, hol tart éppen, és ennek köszönhetően nem zavarjuk meg a méhek munkáját sem. A méhek nem nyomódnak össze, a szerkezet pont úgy lett megtervezve, hogy ezek a fontos élőlények ne szenvedjenek bántódást. Kis rések vannak a szerkezeten, ahol a méhek könnyen és biztonságosan kirepülhetnek, ha szeretnének.

A FLOW Hive egy teljesen egyedülálló gyártmány, ezen a videón éppen a FLOW Hive társfeltalálója, Cedar Anderson mutatja meg, hogy működik a szerkezet:


 

 

 

A terméket nemcsak Ausztráliában és Amerikában lehet megrendelni, hanem már Európában is, ITT olcsóbban juthatsz hozzá, ha érdekel!

 

 

Forrás:

honeyflow.com.au

Felső kép: Juergen57BS / pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....