Egy történet a méhekről

Egy történet a méhekről


Akik ismernek, tudják, hogy könyvfüggő vagyok, és igyekszem környezetemet is rászoktatni az olvasásra. Ezért a méhes sztorik rovatból nem maradhat ki egy könyvajánló. Természetesen a történet méhekről szól – miről másról is szólhatna? De előtte ismerjük meg az írónőt.


Az íróról

Maja Lunde 1975-ben született; média és kommunikáció szakon végzett az Oslói Egyetemen, szakdolgozatát Nils R. Müller rendezőről írta. Korábban az Amandus nemzetközi diákfilmfesztivál igazgatójaként, illetve kommunikációs tanácsadóként dolgozott.

 

A képen Maja Lunde látható. A fotó forrása: Heike Huslage-Koch

 

2011-ben Battle (Csata) című táncfilm-forgatókönyvével megnyerte a Kosmorama filmfesztivál pályázatát. 2015-ben elnyerte a Norvég Könyvkereskedők Díját A méhek története című regényével, amely „a szülők és gyermekek közötti kapcsolatokról, a gyászról és az emberek kiszolgáltatottságáról” szól. A regény 2016-ban elnyerte a fantasztikus irodalom körébe tartozó alkotásoknak odaítélt Fabel-díjat (Fabelprisen) is.

A méhek története Németországban 2017-ben hosszú hónapokon át vezette a Spiegel bestsellerlistáját, és 9 hónap alatt 350 000 eladott példánnyal minden kategóriát összevetve az év legnépszerűbb könyve lett Németországban.

Nemzetközi sikerét jelzi az is, hogy a regényt 38 nyelvre fordították le. A méhek története után 2017 őszén megjelent a Kékség című regény, amely lazán kapcsolódik az elsőhöz, és a szerző által Klímakvartettnek nevezett, négyrészesre tervezett regénysorozat második darabja. A harmadik kötet 2019 végén jelent meg Norvégiában, Przewalski lova címmel, az Álom egy fáról című záró kötetet pedig 2022 őszén adták ki.

 

A könyvről

Három szálon fut ez a gyönyörűen megírt, rendkívül nyomasztó disztópikus könyv, amely nemcsak Norvégiában, de az egész világon elképesztő siker lett.

 

A fotó forrása: libri.hu

 

FÜLSZÖVEG:

Anglia, 1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor azonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat...

Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el...

Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden...

Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni?Forrás:

wikipedia

libri.hu

Felső kép: naomivandoren / Pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....