Alszanak-e téli álmot a méhek?

Alszanak-e téli álmot a méhek?


Hogyan élik túl a telet a méhek? Alszanak-e téli álmot? Agresszívek a méhek, vagy nem? A méhanya felelős mindenért, ami a kaptárban történik? A fenti kérdések mindegyikét megválaszolja egy méhfarm tulajdonosa. Olvasd el, ha tájékozott szeretnél lenni a témában.

A méhek már hosszú idő óta velünk vannak, a tudomány jelenlegi állása szerint az első méhfélék 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Egyiptomban Kr. e. 2000 körül már fejlett méhészkedést folytattak. A méh Alsó-Egyiptom fáraójának hatalmi jelvényévé vált. A méhanya, mint hieroglifa az uralmat jelentette. Ebben az ábrázolásban a fáraó volt a méhanya, és Egyiptom népe a dolgozók serege. A kasokat agyagból készítették, és tenyésztették is a méheket. Egyiptomban úgy gyűjtötték be a lépesmézet, hogy füstöt fújtak a kaptárba.

A méhtartási gyakorlat tehát igen régen elkezdődött. S ez annyira régi, hogy már mindent világosan tudni kellene a méhek tartásával kapcsolatban, de az iowai Runnellsben található mindössze 10 hektáros Bell Farm tulajdonosa, Ellen Bell szerint ez nem így van. Sokan még mindig azt gondolják, hogy a méhek hibernálnak télen, de a méhész megcáfolta ezt Facebook oldalán, és sok érdekes információt is megosztott a méhek téli szokásaival kapcsolatban. A méhek nem alszanak téli álmot, mégis túlélik a téli hónapokat. De vajon hogyan lehetséges ez?

 

A fotó forrása: Bell Farm / Facebook

 

A közösségi oldalon Ellen rendszeresen tesz fel érdekességet a méhekről, hogy beavasson mindenkit a méhek körüli „titkokba”. Amikor hallott arról, hogy az emberek azt gondolják, a méhek téli álmot alszanak, a Facebook-on közzétett egy bejegyzést, amit rövid idő alatt több mint 14 000 ember lájkolt. Az egyik általános tévhit az, hogy a méhek hibernálnak. Valójában nagyon is ébren vannak a kaptáraikon belül” – kezdte Ellen a farm közösségi oldalán, és azt is elmesélte, hogy mire készülnek a méhek a hideg téli időszakban. Az érdekes bejegyzés tökéletes példája a természet azon csodáinak, amelyekről gyakran olyan keveset tudunk.

A farm tulajdonosa nem biztos abban, honnan eredhet a tévhit. – „Talán az emberek úgy gondolják, hogy mivel télen nem látnak rovarokat, valahol aludniuk kell? Az, hogy mi történik a méhekkel télen, olyan érdekes dolog, amit a legtöbb ember soha nem is gondolt.” Ellen kifejtette azt is, hogy a téli hónapokban a méhészeknek rendszeresen figyelniük kell a kaptárakat, hogy elég táplálékot biztosítsanak a méheknek. Iowában például kb. 45 kg mézet kell hagyniuk a kaptárakban, hogy a méhek ne haljanak éhen, ez a szám az éghajlattól függően változhat.

 

A fotó forrása: gippslandbees.org.au

 

Egyes esetekben a méhcsalád elfogyasztja az összes táplálékot, és ilyenkor a méhészek feladata, hogy utánpótlásról gondoskodjanak. Ezt nevezik „sürgősségi” tápláléknak, ami azt jelenti, hogy a méhészek az összes kaptárt feltöltik sürgősségi táplálékkal, ez a Bell Farmon általában száraz cukor, így a méhek nem éheznek.

A Bell Farmon a méhészeknek nemcsak a rendszeres feladatukat kell elvégezniük, de a téli hónapokban, amikor kevesebb a munka, az is kötelezően elő van írva számukra, hogy továbbképzésen, szemináriumokon vegyenek részt. – „A méhészet gyorsan fejlődő terület” – mondta Ellen.

Ilyenkor van idő arra is, hogy a mézet palackokba helyezzék, a méhviaszból pedig gyertyát készítsenek. Ezekre a nyári hónapokban nincs idejük a méhészeknek, ezért télen, a kevésbé mozgalmas időszakban kell elvégezniük.

 

A fotó forrása: Rev Lisa J Winston / pexels

 

Ellen elmondta, hogy sok más tévhit is kering a méhekkel kapcsolatban. Például sokan azt gondolják, hogy a méhek agresszívek, de Ellen tapasztalata az, hogy „a mézelő méhek hihetetlenül gyengédek”. Hozzátette, hogy nyáron általában rövidnadrágban dolgozik, mivel a méhek soha nem akarják megcsípni. „Miután megcsípnek, a méh meghal. A csípés elég nagy dolog a méh számára, és nem olyan cselekmény, amelyet könnyelműen elvégez.”

Egy másik tévedés az, hogy a királynő a felelős mindenért. „Semmi sem állhat távolabb az igazságtól. A királynő a munkások kegyéből és akaratából él. Megmondják neki, hová menjen, mit tegyen stb. A méhanyák teljesen tehetetlenek; mindig a munkásokra hagyatkoznak, hogy táplálják és ápolják őket." A méhanya egyetlen feladata a peterakás, ami napi 2000 tojást jelent nyáron, amikor a kolónia a legnagyobb.

 

 

Forrás:

boredpanda.com

Felső kép: Jørgen Larsen / pexels

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....