A világ legszebb méhe

A világ legszebb méhe


Amikor a méhekről beszélünk, akkor szinte mindenkinek két szín jut eszébe: a sárga és a fekete. Kiderült azonban, hogy a méhek más színeket is szívesen viselnek. Az Amegilla cingulata, vagyis a kék sávos méhek testén kék csíkok vannak, és annyira egzotikusan néznek ki, hogy úgy tűnik, az anyatermészet egy pillanatra bekapcsolta a fordított színek üzemmódot, és egy valóban egyedi és gyönyörű élőlényt hozott létre. Alig várom már, hogy mesélhessek ezekről a különleges szépségű méhekről.

 

A fotó forrása: Shutterstock.com

 

A fotó forrása: Chiswick Chap / wikipedia commons

 

Az Amegilla cingulata Ausztráliából származik; Tasmánián kívül az ország minden területén látható. Habár többször is megjelentek olyan információk, hogy a kéksávos méhek más országokban, területeken is megtalálhatók, így például Pápua Új-Guineában, Indonéziában, Malajziában és néhány más régióban is, kiderült, hogy ezek a jelentések mind tévesek. A trópusi, szubtrópusi és mérsékelt övi területeket kedvelik, erdőkben, városban is élnek. Ezek a fekete-kék szépségek nagyon fontosak az ausztrál élelmiszeripar számára, hiszen segítik az országban megtalálható növények legalább 30%-ának beporzását.

 

Így néz ki a méh más országokban:

A fotó forrása: Depositphotos.com

 

S így néz ki Ausztráliában:

A fotó forrása: Shutterstock.com

                                                                           

Valójában a kék sávos méhről még 1775-ben Johan Christian Fabricius dán rovarkutató beszélt először, azóta pedig kiderült az is, hogy az Amegilla nemzetségnek legalább 250 faja létezik, és több szinte ugyanolyan, mint az Amegilla cingulata, tehát gyakori az, hogy összetévesztjük az egyes fajokat egymással.

 

A fotó forrása: Depositphotos.com

 

A fotó forrása: Shutterstock.com

 

Az Amegilla cingulata egy rendkívül feltűnő jelenség, hasonlóan a többi Amegilla fajhoz is. Mind a hím, mind a nőstény méhek testén szemet gyönyörködtető csíkok vannak, opálos kék színben, mégis könnyű őket egymástól megkülönböztetni. A hímeknek öt kék csík van a hasán, míg a nőstényeknek mindössze négy. Méretük 10-12 mm is lehet.

 

A fotó forrása: Depositphotos.com

 

A fotó forrása: Depositphotos.com

 

Az Amegilla cingulata méhek nem olyan agresszívek, mint a többi méhfaj, de azért ők is tudnak csípni. Ez a fajta nem hasonlít természetében sem a nagy csoportokban élő mézelő méhekre, mivel a kéksávos méh határozottan kedveli a magányt. Fészkét is úgy építi meg, hogy egy személyre elég legyen, habár gyakran közel építkezik fajtársaihoz. Hajlamos kiszáradt folyópartok odvaiban, régi agyagházakban, vagy téglák közötti kis lukakban fészkelni.

 

A fotó forrása: Shutterstock.com

 

A fotó forrása: Depositphotos.com

 

A méhek többnyire kék virágokból gyűjtik a nektárt. Szorosan belekapaszkodnak egy virágba, és remegni kezdenek, hogy felszabadítsák a virágport. A fészküktől 300 méterre csak korlátozott mennyiségű táplálékot, pollent találnak, ezért a nőstények naponta legalább kilenc táplálékkereső útra indulnak.

 

 

Forrás:

brighside.me

wikipedia

Felső kép: Depositphotos.com

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....