A világ legfontosabb élőlénye

A világ legfontosabb élőlénye


A világ méheit a kihalás veszélye fenyegeti. Ez tény. A növényvédő szerek túlzott és nem megfelelő használata, az egyes paraziták kontrollálatlan elszaporodása, a klímaváltozás, és az emberi beavatkozás mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kevesebb méh maradjon életben a bolygón. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogyha mindez a probléma továbbra is megmarad, akkor a folyamat megállíthatatlanná válik, s nem csak a méhek, de az emberiség élete is veszélybe kerül.

Egy városi legenda szerint a híres tudós, Albert Einstein egyszer kiszámolta, hogy amint kipusztulnak a méhek, az emberiségnek mindössze négy éve marad, mivel méhek nélkül minden növényi eredetű táplálék eltűnik a Földről és a természeti környezet nagy része teljesen megváltozik.

De vajon miért olyan fontosak ezek az apró lények, és mit tehetünk a védelmük érdekében? Mai írásomban ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

 

1. A méhek végzik a beporzás harmadát

A fotó forrása: Myriams-Fotos / Pixabay

 

A beporzásról legtöbbünknek a házi méhek (mézelő méhek) jutnak eszünkbe, pedig számos más vadon élő rovarfajnak is szerepe van ebben a folyamatban. Ilyenek például a vadméhek, a zengőlegyek, a lepkék, és más bogárfajok is, illetve a denevérek és a madarak is segítik a beporzást. Viszont az igaz, hogy a beporzás egyharmadát a méhek végzik el, ebben pedig az élelmiszerként felhasznált legnépszerűbb és számunkra nélkülözhetetlen növények is benne vannak. Becslések szerint a naponta elfogyasztott táplálék nagy része a beporzástól függ, ide hazai, de importált gyümölcsök és zöldségek is beletartoznak, ilyen például az avokádó, szójabab, szezám, uborka, citrusfélék, őszibarack, kivi, cseresznye, áfonya, spárga, brokkoli, zeller és dinnye, hogy csak néhányat említsek.

 

2. A méhek segítik más növények beporzását is

A fotó forrása: IlonaBurschl / Pixabay, damesophie / Pixabay,  hansbenn / Pixabay; BRIGHTSIDE.ME

 

A beporzás nem csak az élelmiszerként felhasznált növények szempontjából fontos, hogy elég élelmiszer kerüljön az asztalunkra, hanem más termények, így a kávé és a gyapot is akkor lesz bőséges, ha a méhek ellátják a feladatukat. De a méhek más növények beporzását is elvégzik, például még a szarvasmarhák által fogyasztott takarmánynövényekét, vagyis a lucernáét és a lóheréét. A méhek munkája azért is fontos, mert segít táplálékot biztosítani a tápláléklánc számos más állatfajának.

 

3. Az egészséges ökoszisztéma csak a méhekkel maradhat fent

A fotó forrása: tuku / Pixabay,  icon0.com / Pexels; BRIGHTSIDE.ME

 

A méhek általi beporzás tartja fenn a virágzó növények genetikai sokféleségét. Egy olyan ökoszisztémában, ahol jelen vannak ezek a szorgalmas, apró lények, a dolgok természetes módon működnek, minden emberi beavatkozás szükségessége nélkül. A méhek eltűnése az egész ökoszisztémát megrengeti, hisz nem csak a növények beporzásában, de a kétéltűek, hüllők, madarak táplálkozásában is kulcsfontosságú szerepet játszanak. Így tehát nemcsak a virág-, a gyümölcs- és a zöldségtermesztésnek kedvez a méhek munkája, hanem segíti más fajok létét is.

 

4. A méhek az egyik legszorgalmasabb élőlények a földön

A fotó forrása: analogicus / Pixabay

 

A dolgozó méhek szigorú rend szerint működő társadalomba szerveződve élnek, és mindegyikük kiváló a társadalomban betöltött szerepében. Így tehát mindegyiknek megvan a maga feladata, amit ügyesen hajt végre:

 • Takarító méhek: a kaptár tisztaságáért felelnek.
 • Mézelő méhek: méhpempőt termelnek.
 • Méhsejtet építő méhek: olyan mirigyeket fejlesztenek, amelyek segítségével kialakítják a méhsejteket.
 • Dolgozó méhek: őket lehetne táplálékszerző méheknek is nevezni, mivel a táplálék megszerzéséért felelősek, amit a kaptárban helyeznek el.
 • Őrködő, védelmező méhek: ők vigyáznak a közösség biztonságára, hogy más kaptárból származó méhek vagy darazsak ne léphessenek a kaptárba.
 • Szellőztető / legyeztető méhek: mozgatják a levegőt, huzatot csinálnak, hogy kiszárítsák a nektárt.

Az Ecocolmena Spain nevű civil szervezet adatai szerint a nyugati mézelő méh (Apis Mellifera) akár 40-80 000 tagot számláló kolóniákat számlálhat. Ezeken a kolóniákon belül egy tökéletesen szervezett közösség él, mely alaposan kidolgozott rendszer alapján a kaptár érdekében működik és tagjait nem egyéni célok vezérlik.

 

5. A méhek teszik széppé bolygónkat

A fotó forrása: castleguard / Pixabay


Ha a méhek nem végeznék el a beporzást, akkor nem lennének virágok, hiszen a növények egyharmada leállítaná a magtermelést. Ezért mondhatjuk azt, hogy a méhek munkája a virágok minden színében, állagában és illatában is megmutatkozik. A virágos parkok, mezők, kertek, vagy éppen a vidék gyönyörű tájai ezeknek az apró rovaroknak köszönhetők. Minden beporzott virág biztonságos és vonzó élőhellyé válik más rovarok vagy madarak számára. A Bristoli Egyetem kutatói korábban bebizonyították, hogy a méhek képesek érzékelni a virágok elektromos mezejét, megtanulják megkülönböztetni a különböző formájú virágok által alkotott mezőket, és meg tudják állapítani, hogy egy virágot látogatnak-e más méhek.

                                                    

6. A méhek csoportja a legfontosabb rovarok egyike

A fotó forrása: Lisa Fotios / Pexels

 

Az EarthWatch Institute a méhet a világ legfontosabb élőlényének nyilvánította. Dr. George McGavin egy vitában amellett érvelt, hogy negyedmillió növény- és virágfaj létezése függ a méhektől. Elmondta, hogy egyhangú lenne a világ a méhek nélkül, és valószínűleg zabkásán élnénk. Az elfogyasztott élelmiszerek közel háromnegyedét a méheknek köszönhetjük. Gazdasági szempontból is fontos a méhek léte, néhány évvel ezelőtt a méhek beporzásának értékét 130 milliárd euróra becsülték.

 

7. A méhek nemcsak mézet termelnek

A fotó forrása: Lolame / Pixabay

 

A nőstény dolgozó méhek termelik a méhviaszt, amely a legtisztább és legtermészetesebb anyag. De a méheknek köszönhetjük a méhkenyeret, a méhsört, a propoliszt és a méhpempőt is. Ezen termékek előállítása fáradságos és időigényes munkafolyamat eredménye.

 

Hogyan akadályozhatjuk meg a méhek kihalását?

A fotó forrása: onkelramirez1 / Pixabay

 

Azért, hogy a méhek ne tűnjenek el a bolygónkról, mi magunk is sokat tehetünk:

 • Ültessünk őshonos növényeket, virágokat a kertünkbe, parkokba vagy éppen az ablakunkba. Például levendulát, dáliát, százszorszépet, esetleg napraforgót.
 • Kerüljük a növényvédő szerek és más káros vegyi anyagok használatát, helyette inkább természetes összetevőkből álló szereket alkalmazzunk, például borsot, vagy fokhagymát.
 • Ne romboljuk le a méhek fészkét, ne pusztítsuk el a lépeket.
 • Építsünk nekik menedéket fából, vagy náddarabokból.
 • Helyezzünk ki nekik vizet, esetleg ivókutat is felállíthatunk a kertünkben.
 • Térjünk át az organikus növénytermesztésre, és fogyasszunk helyben termelt bioélelmiszereket.

 

Kétség sem fér hozzá, hogy a méh mennyire fontos bolygónk számára, és nagyon sokat köszönhetünk neki. Szerinted milyen lenne a világ méhek nélkül? Szerinted élhetnénk nélkülük?

 

 

Forrás:

brightside.me

Felső kép: Soufiane_photo_focus / Pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

Magányosan élő méhek, 1. rész
Szorgos méh, Egyéb szorgos méh
Elsőként ismerkedjünk meg az ORCHIDEAMÉHEKKEL.
A méhviasz egyike a méhészet termékeinek
Méz Világa, Mézes extra
A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő.
A világ legfontosabb élőlénye
Méhvédelem, Méhek veszélyben
Egy városi legenda szerint a híres tudós, Albert Einstein egyszer kiszámolta, hogy amint kipusztulnak a méhek, az e ...
Ez itt a te INGYENES reklámhelyed
Méhészet, Magyar termelők / méhészek
Népszerűsítsd mézes termékeidet, vállalkozásodat, üzletedet nálunk! Részletekért kattints a képre!
A méhek "isszák" a könnycseppet
Méh cikkek, Egyéb cikkek
A 28 éves nő sírt gondozott éppen, amikor valami a szemébe repült. Az orvos megdöbbent, amikor látta, mi az.
Így készíts a méheknek otthont!
DIY, Videó
Nem kell ahhoz méhésznek lennünk, hogy elhelyezzünk a kertünkben, vagy udvarunkon egy kis épületet, ami akár lak ...
Méhekkel borította be testét a filmsztár
Méhvédelem, Hírességek a méhekért
Angelina Jolie rengeteget tesz azért, hogy világunk jobb hely legyen, egyik küldetésének tekinti a méhek megmentését.
Történelmi visszatekintés
Méhes sztorik, Egyéb sztorik
A tudomány jelenlegi állása szerint az első méhfélék 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Mostanra az Antark ...
Magányosan élő méhek, 7. rész
Szorgos méh, Egyéb szorgos méh
A RÓZSAMÉH szintén a művészméhek családjába tartozó faj, közeli rokona a szabóméhnek.

További cikkek »

 

....