A méhek "isszák" a könnycseppet

A méhek "isszák" a könnycseppet


2019-ben különös és hihetetlennek tűnő hírről számolt be a BBC. Egy tajvani nő szemét fájlalva érkezett az orvoshoz. A Ms He néven említett 28 éves nő rokonai sírját gondozta éppen, amikor valami a szemébe repült. Először azt hitte, hogy csak por volt, ám órák múlva sem csillapodott a fájdalma, a szeme feldagadt, ezért elment a kórházba. Az orvos vizsgálni kezdte a nőt, és négy kis méhet szedett ki a bal szeméből.

De ne szaladjunk ennyire előre. Kínában évente van egy nap, aminek az a célja, hogy egy úgynevezett sírtakarító fesztivál, a Qing Ming részeként ellátogassanak az emberek a rokonaik, családtagjaik sírjához, és rendbe tegyék azokat. Ilyenkor sokan nemcsak kigazolják a sírokat, és friss virágokkal ajándékozzák meg elhunyt szeretteiket, de kisebb–nagyobb felújításokat is elvégeznek a sírokon. Ms He is így tett, épp rokonai sírját gyomlálta, amikor valami a szemébe repült. Az újságíróknak azt mondta később, hogy először porra gyanakodott. De amikor órák múlva sem csillapodott a fájdalma, és a szeme meg is duzzadt, akkor kénytelen volt orvosi segítséget kérni.


Dr. Hong Chi Ting, a Fooyin Egyetemi Kórház szemészorvosa nagyon megdöbbent, amikor mikroszkóppal megvilágítva a nő szemét egy rovar lábát pillantotta meg. „Nem tudta teljesen lehunyni a szemét. Mikroszkóppal belenéztem a résbe, és valami feketét láttam, ami úgy nézett ki, mint egy rovarláb” – mondta. – „Megfogtam a lábát, és nagyon lassan kihúztam az egyiket, aztán láttam egy másikat, és még egyet, és még egyet. Sértetlenek voltak és éltek.” – Dr. Hong úgy gondolja, hogy a 4 mm hosszúságú verejtékméheket egy széllökés fújhatta a nő szemébe, és valahogy ott ragadtak. A verejték-, vagy izzadság méhként ismert apró méhek nem támadnak emberre, de rendkívül vonzódnak az izzadsághoz, a tudósok különböző csoportjai figyelik már egy ideje őket, és azt tapasztalták, hogy mind a hím, mind a nőstény méh lenyalja a verejtéket az emberi bőrről, valószínűleg só után kutatva, innen ered egyébként a nevük is. A Kansasi Rovartani Társaság tanulmánya szerint magas fehérjetartalma miatt könnyet is isznak.

 

Ms He-nek rendkívül nagy szerencséje volt, hogy nem dörzsölte meg a szemét, amíg a méhek bent tartózkodtak. – „Kontaktlencsét viselt, amit nem akart eltörni, ezért nem nyúlt a szeméhez. Ha megdörzsölte volna, a méhek lehet, hogy ijedtükben kiengedték volna a mérgüket, és ettől Ms He akár meg is vakulhatott volna” – magyarázta tovább az orvos. A nő a vizsgálat után hazamehetett, nem szenvedett maradandó sérülést. A méhek is életben maradtak, egy másik szervezet vizsgálta meg őket. – „Ez az első alkalom, hogy Tajvanon ilyen esettel találkoztunk” – fejezte be mondandóját a szemész.

 

A verejtékméhekről már én is írtam a magazinban, ha érdekel, ITT tudod elolvasni a róluk szóló írásomat.

 

 

Forrás:

bbc.co.uk

Felső kép: Terminix

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

A világ legszebb méhe
Méh cikkek, Méhekről
Ausztráliában él a világ legszebb méhfaja, amely színében teljesen eltér hagyományos társaitól.
Ünnepeljük a beporzókat
Programok, Éves programok
A méhek mellett más rovarok, de sok madár, denevér is kiveszi részét a beporzásból. Március 10-én őket ünnepeljük.
A szivárvány színeiben pompázó sáfrány
Növényvilág, Ajánlott növények
Ha kerti sáfrányt ültetsz a kertedbe, akkor a méhek gyakori látogatók lesznek nálad.
Így készíts a méheknek otthont!
DIY, Videó
Nem kell ahhoz méhésznek lennünk, hogy elhelyezzünk a kertünkben, vagy udvarunkon egy kis épületet, ami akár lak ...
A méz hamisítása
Méz Világa, Mézes infó
A méz hamisításakor idegen anyagokat kevernek hozzá, hogy csökkentsék a kristályosodásra való hajlamát.
Töltsd fel méhes élményeidet, írásaidat Te is!
Méhészet, Magyar termelők / méhészek
Csatlakozz szerkesztő-csapatunkhoz egy saját ingyenes magazinnal! Részleteket megtalálod a képre kattintás után.
A világ legfontosabb élőlénye
Méhvédelem, Méhek veszélyben
Egy városi legenda szerint a híres tudós, Albert Einstein egyszer kiszámolta, hogy amint kipusztulnak a méhek, az e ...
Ez itt a te INGYENES reklámhelyed
Méhészet, Magyar termelők / méhészek
Népszerűsítsd mézes termékeidet, vállalkozásodat, üzletedet nálunk! Részletekért kattints a képre!
Magányosan élő méhek, 2. rész
Szorgos méh, Egyéb szorgos méh
Méhek között is vannak művészek, a következő részekben róluk esik néhány szó.

További cikkek »

 

....