A kihaltnak hitt méhek tömeges pusztítása

A kihaltnak hitt méhek tömeges pusztítása


Mai írásomban egy nemrég történt értelmetlen támadásról számolok be, amely során ritka fekete méhek ezreit pusztították el egy angol kastélyban. Egyre több méhfajról halljuk, hogy veszélyben van, így ilyenkor jó azt hallani, hogy egy-egy kezdeményezés, összefogás során új ötletek születnek arról, hogyan lehetne megmenteni őket. A méhek védelme napjainkban már nemcsak a méhészek feladata.

Léteznek a fekete méhek, akikből sajnos egyre kevesebb van a földön, ezért 2019 júliusában Angliában úgy döntöttek, hogy tesznek egy nagy lépést az angol fekete méhpopuláció megmentése és megőrzése érdekében. Első lépésként fekete méhkaptárakat helyeztek el az angliai Cambridgeshire-ben található Wisbech-kastély területén. A Wisbech-kastély 1072-ben, I. Vilmos (Hódító Vilmos) parancsára Wisbech megerősítésére épült, de azt a formáját, eredeti külsejét azóta elveszítette, mivel a kastélyt rendszeresen rongálják meg, a ma álló épület a 18. század végétől ilyen.

A BBC 2020 elején számolt be arról, hogy vandálok az angol fekete méhek ezreit pusztították el a kastély területén. A két támadót a CCTV felvételeinek köszönhetően azonosították, a rendőrség szerint betörtek a kastély területére, levették a kaptárok fedelét, majd megrugdosták azokat, és botokkal támadtak az ott élő méhekre. Steve Tierney, a Wisbech-kastély elnöke elmondta, hogy a kastélyt már korábban is megrongálták, de sajnos mivel a kormány olyan nevetséges örökségvédelmi szabályokat hozott meg, ami indokolatlan, ezért semmi lépést nem tudnak tenni a megakadályozás érdekében, hogy a jövőben előforduló betöréseket elkerüljék. A szabályok szerint ugyanis nem lehet például tüskéket tenni a vár falára, hogy ezzel megnehezítsék a betörők dolgát.

 

Wisbech-kastély, Cambridgeshire, Nagy-Britannia. Fotó: Richard Croft CC, 2.0

 

Tierney egyáltalán nem hízelgő szavakkal jellemezte a vandálokat, „agyhalott idióták”-ként utalt rájuk, akik átmásztak a várfalon, hogy elpusztítsák a méheket. A felvételeken látszik, hogy a vandálok kétszer támadtak. Az első támadás után elhagyták a kaptárt, mivel több méh is megcsípte őket, de bosszúból visszamentek, hogy elpusztítsák az összeset. A méhek nem alszanak téli álmot, de téli időszakban lelassulnak, és sokkal kevésbé aktívak. Ezért történhetett meg az, hogy képtelenek voltak védekezni az őket ért támadás ellen.

 

Wisbech-kastély hátulnézete. Fotó: Richard Humphrey CC, 2.0

 

A kastély személyzete nagyjából 10 000 méh elpusztításáról számolt be.

A rovarok értelmetlen lemészárlása attól még szörnyűbbnek tűnik, hogy az angol fekete méhről, amelyet északi méhnek és sötét európai méhnek is neveznek, 2012-ig úgy gondolták, hogy kihaltak. De aztán szerencsére találtak néhány fajt Észak-Wales-ben, Nyugat-Sussex-ben és Kelet-Angliában is. Más országokban is jelen van néhány fajtája. Az Alpoktól északra és nyugatra, Ausztriától a Skandináv-félszigetig és a brit szigetekig őshonos, de Magyarország északi területein is találkozhatunk vele. Ezen a nagy területen több tájfajtája is kialakult, beszélhetünk német, francia, angol méhről. Több országban, mint Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Norvégiában, Svédországban, Írországban, Angliában (Egyesült Királyság), Tirolban (Ausztria), Lengyelországban még élnek tiszta állományai, Németországban inkább a hegyvidékeken maradt meg.

 

Angol fekete méh. Fotó: SJ Richards CC, 3.0

 

A faj különösen jól alkalmazkodik a brit éghajlathoz, ezért ha nem bántják, hanem védik őket, akkor könnyen túlélik a téli hónapokat is. A fekete méh lehetett volna a kulcs a méhpopulációk csökkentésének megfordítására az Egyesült Királyság területén.

 

Angol fekete méh. Fotó: Alvesgaspar CC, 3.0

 

A fekete méh, amely egyébként a háziméh egy fajtája sötétebb, mint más típusú mézelő méhek, és nagyobb a testük is, mint más európai fajtáknak, valamint hosszabb, durvább szőrzetük van, amely melegen tartja őket, így tudnak védekezni a hideg angol időjárás esetén. A dél-európai méhek, amelyek egyébként a legtöbb brit méhésznél megtalálhatók, kevésbé szívósak, mint fekete társaik, talán ez is lehet az oka, hogy Angliában a méhcsaládok száma drasztikusan lecsökkent az elmúlt években.

A dél-európai méheket körülbelül 100 évvel ezelőtt hozták Angliába, miután azt hitték, hogy az őshonos fekete méhek elpusztultak egy vírus következtében.

Azért, hogy a fekete méhfaj fennmaradjon, arra törekszenek, hogy nagy számban neveljenek ki méhanyákat, hiszen ők azok, akik képesek fenntartani a tiszta fajú méhek populációjának folyamatos növekedését a biológiai sokféleség támogatása érdekében.

A méhek csökkenésének problémája számos tényezőnek köszönhető: nem találnak elegendő táplálékot, mivel az élőhelyeiket elpusztítják az emberek, a növényvédőszerek miatt idő előtt életüket vesztik, a rossz időjárás sem kedvez a méhek fennmaradásának, illetve számos betegség is pusztítja őket. Mindez aggodalomra ad okot, hiszen a méhek létfontosságú beporzóként vannak jelen társadalmunkban, mindenféle virágzó növény beporzásáért ők felelnek, beleértve azokat a zöldségeket, növényeket, gyümölcsöket is, amik az ember számára szükséges táplálékok.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

wikipedia

Felső kép: Christian Ferrer / wikipedia

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

További cikkek »

 

....